Fadilat Membaca Al-Quran

Rasulullah s.a.w prnh bercerita mengenai seorg lelaki yg tlh meninggal dunia..apabila dia dimasukkn ke dlm kuburnya,dia rasa amat terkejut krna kuburnya terang benderang dan terdapat satu mahluk di dlm kuburnyer..Tanya lelaki itu.."Siapa kamu?"...

Jawab mahluk td '' Kamu tak kenalkah pd saya? Sayalah yg kamu bc pd siang hari dan juga pd waktu mlm. ''Barulah lelaki itu teringat.mahluk itu ialah ALQURAN..Seterusnya dia dipimpin olh makhluk tadi dan dibawabya bertemu ALLAH..Betapa gembiranya dia dpt menatap zat Allah Yang Maha Suci.Bukan sekadar itu sj..Allah tlh memerintahkan malaikat agr memakaikan mahkota dan perhiasan syurga kpd lelaki itu..Serta Allah memerintahkan malaikat agr turut memberi perhiasan2 syurga kpd kedua ibu bapa lelaki tersebut...

Terkejutlah ayh dan ibunya sambil berkata..''Wahai malaikat,amalan kami sedikit sj..ttpi knp kami mendapat perhiasan2 ini?''Jawab malaikat, '' Kerana anakmu tlh mempelajari dan membaca ALQURAN..

Masya-Allah hebatnya balasan Allah.Pahala yg kita lakukan tdk hnya terhenti kpda diri kita sj..malahan beralih jua kpda ibu bapa yg membesarkan kita.Marilah kita bersama2 mengembalikan amalan membaca ALQURAN KITABULLAH yg mulia ini meskipun dgn hnya sepotong ayat.. 

nukilan dr buku BERGINILAH ALQURAN MENGAJAR KAMI...

Buah Zuriat

Salam my n3 kali ini...aku nak cerita serba sedikit tentang buah zuriat ni

Buah zuriat atau dikenali dgn nama buah hawa atau buah koko..nama yang sama tapi merujuk kepada buah yang sama..Buah Zuriat ni khasiatnyer( dgn izin ALLAH) boleh menyebabkan kehamilan...kiranya salah satu ikhtiar untuk seseorang tu nak dapatkan zuriat...

sebelum aku membebel dgn pjg lebar..aku nak ucap kan berbanyak terima kasih kepada ibu dan ayah abg ipar aku Faiz Azrin..suami kepada akk aku Suzi...kerana mereka tlh memberi aku buah tangan dr Mekah..so buah zuriat ni mereka lah yang beri kat aku...(happy sesangat)..buah zuriat ni boleh dpt kat Mekah je..mungkin kat Malaysia pun dh ada org yang jual...

sebenarnya...masa sebelum mereka berangkat ke Mekah ada juga niat nak suruh belikan buah zuriat ni..tapi xnaklah menyusahkan org yang hendak mengerjakan haji..so aku hanya minta doakan aku semasa disana...(so akak aku lah yang jdk org tgh tuk sampikan pesanan aku pd mereka..nk ckp sendiri malu huhu..)

ok sambung balik pasal buah zuriat ni...sekali pandang mcm buah pinang..kulitnyer keras..kadang pandang mcm sabut kelapa... moh tgk bawah ni..


ni adalah gambar buah zuriat ..maaflah aku xdapat nk tunjukkan gambar buah zuriat yang belum direbus..xsempat nak snap..sbb encik koha dh belah buah zuriat ni..dan terus merebusnyer sendiri...
kata encik koha agak ssh jugak nak belah buah ni...dgn kudratnyer dia membelah dgn bantuan penukul dah sebilah pisau.. gambar yang ada ni pun setelah dua minggu aku rebus..br semlm aku sempat snap..


nilah isirungnyer...sebiji macam isi buah kelapa kan...


ni masa buah zuriat tgh direbus..masih berwap2 lg aku dh snap hihi...


 ms mula2 encik koha rebus dia rebus dua biji sekali dgn  isirung dan kulitnyer sekali..dia kata kita xtahu khasiatnyer dkt mana..so rebuslah semuanyer sekali...wrna airnyer seakan wrna teh..yang bestnyer buah zuriat ini..bau dia sgt2 wangi..actually kat 2minggu gak aku dh minum..tp baunya masih harum...menakjubkan kuasa Allah yang mencipta buah ni.....
hihi..rasa airnyer agak2 kelat n payauu jugak..tp demi ihktiar utk dptkan zuriat aku and encik koha gagah juga minum..kdg2 dia pulak yang mengingatkan aku srh rebus..

kalau nak minum air rebusan ni bila2 masa pun takpe..tapi kitaorg minum sebelum tidur.. minum sehingga air rebusan tu menjadi putih...hah lupa nak bgth hasil dr pak gogelll....buah ni juga blh digosok2 kat sendi2 yang sakit..Insyallah lenguh2 akan sembuh..



opps.. terlupa lg satu..buah tangan dr Mekah juga ni,, hasil gogellan namanyer Serbuk Debunga Kurma..serbuk ini juga utk ikhtiar bg sesiapa yang berikhtiar untuk mendapatkan zuriat..dgn izin-Nya...


aku belum lagi makan serbuk ni..nak minum buah zuriat dulu..
ok cara penyediaan ni..:
ambil 1 susu kecil csmpurkan dgn madu asli
waktu makan pagi sebelum sarapan atau malam

ok akhir sekali..kepada sesiapa yang msh tercari2 ikhtiar utk mendapatkan zuriat try lah cara ni..klu ada sedara mara yang hndk mengerjakan haji..kirimlah buah zuriat ni pada mereka..n kirimkan doa kita kepada mereka..
apa pun usaha dan jgn berputus asa..ikhtiar dan bersabar.kerana ALLH YANG MAHA BERKUASA ...

Kata ABAH : NUR itu maknanya CAHAYA

Sedang asyik mengemas dapur sambil mendengar Istigfar mp3
ASTAGHFIRULLAH RABBAL BARAYA...dr Munif Hijjaz...
tetiba aku teringat kata2 abah masa aku darjah 5 or 6 aku pun dh lupa...
kenapa ditahun 2012 plk tetiba teringat balik...umur yang semakin meningkat mungkin memory pun dh low..

hari ini 14.Jan.2012..aku ingat kembali perbualan aku semasa dgn abah lbh kurang mcm di bawah ni...:
AKU: abah kenapa abah bg nama nor.. Norhidayah...xglamour lgsg (dlm ht aku)
ABAH: NUR itukan cahaya..HIDAYAH  itu petunjuk...jadilah lah Cahaya petunjuk..bioor cahaya sikit (ada lorat jawa pekat)

erhmmm dulu mungkin aku belum mengerti apa maksud abah tu....skrg barulah aku mengerti makna  tersirat disebalik nama sebenar aku...terima kasih abah dan arwah mak... bergitu indah nama aku...
hasil pak gogelll aku cari apa ada pada nama...dan maksud disebalik tiap huruf nama aku....

N: Naif
O: Oportunis
R: Ramah..
H: Harum
I: Ikhlas
D: Dinamik
A: Amanah
Y: Yakin
A: Alim
H: Harum


hah....jgn terlalu percaya k..ini aku buat hanya suka2 jer.cuma yang mana yang baik kita ikot..mana yang buruk kita kena perbaiki....dan aku amat akui..dulu aku seorng yang sgt2 degil,keras kepala,suka sgt melawan arwah mak dan abah...sekarang pun msh ada ada lg perangai buruk itu.,mohon ALLAH bukakanlah pintu hati aku utk perbaiki segala keburukan aku..

Ya Allah betapa byknya dosa aku kepada mereka,,,lbh2 lg arwah  mak ..xsempat aku nak mohon maaf..arwah mak dan arwah utih pergi tanpa siapa pun duga..tapi kena terima sudah ajal dan ketentuan dari-Nya...ALLAH lbh sayang mereka..AL-FATIHAH...

Untuk abah yang masih ada ..harap takde bnde yang aku buat menyakitkan hati dia...tapi xtahu lah..aku ni..kdg mulut main lepas..aku cuba lah perbaiki sedikit demi sedikit...agar..makna sebalik nama aku..akan membuat abah rasa berbangga dan tersenyumm :) suatu hr nanti..Insyallah..semoaga aku jdk penyejuk mata untuk org tua aku...

sentiasa berazam untuk menjadi yang terbaik...mahu menjadi seorg hamba ALLAH yang sentiasa dekat dan ingat kepada kekasih-NYA..cuba untuk berubah ..mudah2han...
harapan agar semua org mendoakan aku agar diberi Cahaya dr ALLAH..terutama doa dr abah,akak2 dan abang2 aku..untuk aku... aku sendiri juga kena mencari Cahaya itu juga....Mohon diberi pentujuk dan Hidayah dari-Mu YA ALLAH....

aku akhiri n3 ini ..mari kita istigfar sekali dgn maknanya

AKU MEMOHON AMPUN YA ALLAH 
TUHAN PENERIMA TAUBAT

AKU MEMOHON AMPUN YA ALLAH
DARIPADA SEGALA DOSA-DOSAKU

WAHAI TUHANKU
TAMBAHKAN KEPADAKU ILMU YANG BERGUNA
DAN BERIKANLAH KEPADAKU AMALAN YANG DIMAKBULKAN

DAN KURNIAKANLAH KEPADKU
REZEKI YANG MELUAS
DAN TERIMALAH TAUBATKU
TAUBAT NASUHA.....


salam ukhwah dari aku yang bernama Norhidayah..
maaflah kalau n3 aku ni ada yang tersilap tulis makna nyer,,,tp itu yang hanya aku tahu..
kalau ada yang tersilap mohon ditegur dan diberi tunjuk ajar...

Usaha Dgn Doa.. 2012

As Salam  first update untuk 2012...

ntah kenape diawal pembukaan tahun br..byk perkara byk bnda yang difikir..
apa pun semoga diawal tahun baru ini memberi aku satu kehidupan yang baru ..dan berharap dapat melupakan kenangan yang lama..
boleh ke aku melupakan dgn sebegitu mudah .. luka  yang dahulu pun belum sembuh...

aku hanya manusia biasa yang tidak lepas membuat kesilapan..harap ada kemaafan dr org2 yang prnh aku sakitkan hatinyer (jika ada)..
bergitu juga dgn org2 yang selalu menyakitkan hati aku..dan kadang2 aku sendiri tidak tahu apa punca sehingga ada yang tidak suka dgn keberadaan aku...sehingga mencetuskan pergaduhan yang memakan masa..
maaf dr aku...

untuk tahun ini akan aku cuba untuk tidak memikirkan hal yang remeh temeh...fokus akan aku lebihkan kepada org2 yang benar2 menyayangi,menghargai dan tahu wujudnyer aku kat dunia ini...specially fokus kepada suami..untuk abah emak,serta kedua ibu ayah mertua aku..doa akan sentiasa aku iringi untuk kalian semoga kalian sihat,diberi kesihatan yang baik,dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.. tidak lupa doa untuk arwah mak n arwah utih..Al-fatihah..

2012....

Berjanji dgn suami akan menjadi isteri yang terbaik..mampukah aku?
Menjadi anak yang baik untuk abah.....
Menjadi wanita yang solehah yang senantiasa tidak lupa apa yang diperintahkan Dari Yang Maha Esa
Memberi cahaya mata buat suami?.....Usaha dgn doa masanya akan tiba dgn restu Ilahi kelak pasti diberi (sambil menangis)..tiba part ni mmg terasa sebak..skrg hanya mampu berusaha berdoa dan ikthtiar...

Sesiapa yang prnh merasa ddk ditempat aku sekarang ini pasti tahu bagaimana perasaan yang sedang aku alami...tapi aku pasti ada hikmahnyer..kerana ALLAH lagi lebih Maha Mengetahui..setiap manusia hanya mampu merancang ..tapi ingatlah ALLAH yang menentukan segala2nya...so xpayahlah nak persoalkan bila,,kenapa or bertanya soalan????????? yang berulang2 kali kat aku....

Semoga 2012 juga tahun untuk aku memperbaiki setiap keburukan ,kelemahan diri,menjaga maruah sebagai seorg anak dan isteri..lebihkan amalan insyaallah,semoga impian aku dan suami tercapai..dan dikurniakan zuriat ..amin..USAHA DENGAN DOA.....

sebelum aku akhiri entry aku yang pjg lebar ini....jom layan lagu dibawah ni..yang sangat menyentuh jiwa dan lirik yang tinggi nilai maknanya..


Kearah satu perjalanan dlm sebuah kehidupan
Demi untuk mengecapi ..
Hasrat murni didalam hati

Usaha dengan doa masanya akan tiba
Dengan restu Ilahi
Kelak pasti akan ditemui

Suluhkan cahaya dihati terang (ALLAH)
Tunjukkan jalan seandainya hilang (ALLAH)
Tingkatkan perjalanan yang bakal ditempuh
Tegakkan semangat bila luntur

Setibanya disisiMu untuk berserah
Terimalahku hambaMu Allah
Sekiranya takdir menguji cekalkanlah hasrat dihati
Semoga kesusahan bisa
Mengajar erti terus asa






Assalamualaikum...

maharajalawak mega osbon

hahaha..memula xlayan maharajalawak mega ni...tetiba layan plak osbon..
diantara lawak osbon yang buat aku tergelak mcm nak giler...cayalahh...





xsabar nak tunggu minggu seterusnyer...hope osbon ke final...SHAH ALAM peaceeeee yoooooo

Donut Ball Gebuzz

hahaha...cm perasan jer puji donut ball sendiri buat gebus..
tp mmg ai xtipu r..
mmg gebus dan lembut...
donut ni ai uat ptg td..dikala hujan turun perot pun berdondang dendang ...
wahh kelas cm lagu kak noraniza idris gitu..
resepi donut ball ni aku ambil dr blog Djdayang

bahan2nyer:

  1. 2 cawan tepung gandum
  2. 2 1/2 sudu besar gula
  3. 1/2 sudu besar yis mauripan (1/4 air suam di rendam hgga berbuih)
  4. 1 sudu kecil ovellate
  5. 1/2 sudu kecil garam
  6. 1 biji telur
  7. 1 sudu besar marjerin 
  8. 1/3 cawan air/susu segar      
*** jika guna susu segar tak payah letak susu tepung ok

cara2nye:
  1. kisar semua bahan (kecuali tepung,ovallate,yis dan gula saduran) hgga sebati
  2. didlm bekas yg agk besar ayakkan tepung dan buatkan lubang ditengah2nya.tuangkan bahan2 y sudah dikisat tadi,kemudian masukkan yis dan ovellate
  3. uli hingga menjadi doh jika adunan terlebih lembik,boleh ditambahkan sdkt tepung
  4. kemudian gentel n buat bulat2 seperti bebola(nanti tgk cth kat bawah)
  5. gunakan sedikt tepung utl proses mengentel hihi(sekiranyer doh melekat ditgn)
  6. susunkan diatas dulang yang disapu dgn sedikit minyak @ taburkan tepung
  7. biarkan seketika dlm 10 minit
  8. sediakan minyak utk mengoreng
  9. setelah siap digoreng sadurkan dgn gula castor/gula icing  


 selepas proses uli2lian


selesai proses mengentel...bulat cam bebola


proses mengoreng..biar goreng kekuningan gitu


hehehe...siap sudahh sgt gebuz gebizzkan

encik suami senyum jer balik keje..sedap dia mencekik..ilang pening2 lalat aku pas dpt masak...
xkisah lah msk pape..tp ikot mood gak klu malas melanda ape pon xvoleyyyyy..

p/s dr enoi copy paste by akak aku Jamilah Zamahshari

Ayat Kursi:
1) Baca pada saat keluar rumah, 70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi
2) Baca saat masuk rumah, kemiskinan tdk akan memasuki rumahmu
3) Baca setelah berwudhu, darjatmu akan dinaikkan 70 tingkat
4) Baca pada saat tidur, malaikat akan menjagamu sepanjang malam ...
5) Baca setelah solat, maka jarak antara kamu dan syurga hanyalah kematian. Sampaikan kepada orang lain, maka ini adalah sedekah jariah. Dan pada setiap orang yg mengamalkan, kamu akan ikut mendapat pahalanya sampai hari kiamat....

Jahit Tudung Sendiri

ehrmmmm semalam seharian merayap ngn encik suami...
so lama dh rasanyer xli tudung syria..jalan punya jalan xjumpe pe y berkenan dihati..
perubahan fesyen yang semakin rancak n berkembang terkadang tak terikut dek ai..
dan xsemua fesyen yang baru mengikut citarasa seseorg...

ssh skrg nak jumpe syria yang jht tepinyer double stitch,,kebanyakkan skrg curly..ooo ai xminat lgsng nmpk xkemas

cube tgk tudung ni...hrmmm



mungkin uols ada yang suke  but ai no no no..pandangan org y berbeza2..pd ai huh nmpk serabut ..curly diats curly ditengah curly dibawah hehehe lol..


bila jejalan n xjumpe yang berkenan..tetibe ai rasa cm nak try buat tudung sendiri..so ai cr kain then smpi umh terus potong n try jahit..first ai buat inner neck..ai prnh beli dgn harga rm25/pcs
jika menjahitnyer sendiri semeter tu boleh dpt 2 3 helai inner neck..berbaloi bukan...hihi

jeng..jeng..jeng .....sila jenguk2 kebawah ini...:


my label


proses menyiapkan

  
siap sudah


nilah hasilnyer..inner neck aku..

cube uols tgk bawah ni


mesti ada dikalangan uols yang suke kan..pattern ala2 pearl dot dot dot hehehe..
pepahamlah sendiri harga rm169..mahal pd ai pd uols?..tp ada jgk y beli klu y minat
oohhh lupe..ni bkn ai yang jahit..ni ai gogel jer..but ai xminat tudung mcm ni..sory
cume nak tunjuk jer..fesyen baru abad ni yang penuh ngn curly2 2 4 layer oh my god..


ni lah my first syria yang ai jahit sendiri dulu..sebenoonyer syria ni asal nyer shawl aku..utk first nak try jahit sebelum aku jahit kat kain lycra yang aku beli...k gak lah aku pun dah pki beberape kali..
semeter kain lycra uols klu pndi jht ley dpt 2helai tdg syria..n inner sekali tgk pd lebih kain lah ..
heheehe berbaloi bukan...tu untoinyer org pndi menjahit..kerja y org igt remeh,low class n membosankan..
tapi tidak pd aku..if uols pndi jahit sikit jer uols kuar modal..tp keuntungan berlipat ganda...

ok zasss...adios permiosssss apa daaaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...